11. maalis, 2020

Koronavirus - update

Kastel Stari

8 - 17 C

Puolipilvistä

 

Eihän minun pitänyt tästä asiasta kirjoittaa. En halua lietsoa paniikkia, pelkoa enkä puhua asiasta, josta en tiedä mitään. Asiasta, jonka suhteen olen lehtitietojen, uutisten ja toinen toistaan viisaampien asiantuntijoiden lausumien varassa. Jotka usein ovat vieläpä ristiriidassa keskenään. Mutta kun kaikki puhuvat siitä. Ihan sama minkä nettisivun, lehden, televisiokanavan tai keskustelupalstan avaat, sieltä se pompsahtaa silmille. Aina ja joka paikassa. Jokaisessa asiayhteydessä. Kohta joku sivusto alkaa varmaan tarjota koronapornoa. Mitä se ikinä sitten olisikaan. Enhän minä moisesta mitään tiedä.   

Puhe on siis koronaviruksesta. Päivitetään tilanne kun kerran kaikki muutkin puhuvat siitä. Miksipä en siis minäkin. En ota kantaa Suomen tilanteeseen enkä siihen kuinka virus on siellä hoidettu, kuinka sen tuloon on varauduttu tai miten viruksen leviämistä pyritään estämään. Kun ministeri ilmestyy julkisuuteen kertomaan että kaikki on kunnossa, ei kannata huolestua, me olemme varautuneet oikein hyvin, niin pakkohan se on uskoa. Ei kukaan poliitikko valehtele. Ei edes edistääkseen omaa poliittista uraa. Kysykää vaikka Väyrysen Paavolta. Paavo tietää.

Jos jätetään edellä mainittu pieni pohjoinen valtio ja keskitytään elämäni nykyisiin lähialueisiin. Joita riittää. Onhan Kroatialla viisi, ja jos merentakainen Italia otetaan mukaan, peräti kuusi naapurivaltiota. Kaiken lisäksi tänne saapuu ihmisiä lomalle. Paljon ihmisiä. Joka puolelta maailmaa. Käydään läpi Kroatian ja sen naapureiden tilanne, varautuminen ja mahdolliset vaikutukset jos virus ei tokene. Kuten vaikka se, että kuinka huolissaan lomaa Kroatiaan suunnittelevan ihan oikeasti pitää olla.

Minä olen hieman tyhmä, liian sinisilmäinen, ehkäpä hieman liian rennosti asioihin suhtautuva. En osaa, en kerta kaikkiaan osaa, ihan kauheasti panikoitua koronasta. Nukun yöni rauhallisesti. Tai no, en pyöri sängyssä ainakaan koronan takia. Suunnittelen edelleen matkustavani jos siltä tuntuu. Tapaan tuttuja. Osallistun yleisötapahtumiin jos jostain sellaisen satun löytämään. Olen edelleen sitä mieltä, kuten kirjoitin jossain edellisessä blogissa, että kyllä ihmiskunta tästä selviää. Onhan se selvinnyt monesta vastaavasta, jopa pahemmasta, pandemiasta ja maailmanlaajuisesta taudista aiemminkin. Totta kai korona kannattaa huomioida, pestä käsiään ehkä hieman tavallista useammin eikä välttämättä jakaa kielisuudelmia ihan kaikille vastaantulijoille, mutta en todellakaan näe koronaa mitenkään poikkeuksellisen vaarallisena ja/tai leviävänä. Varsinkaan täällä meidän huudeilla.

Katsotaan faktoja. Katsotaan asioita, jotka perustuvat siihen mitä on tapahtunut ja mitä on todistettavissa. Jätetään tällä erää syrjään asiantuntijoiden ja ’asiantuntijoiden’ ennusteet ja näkemykset mitä tulee tapahtumaan. Tässä kohdin tulee aina väkisin mieleen ’asiantuntija’ Pekka Puska, joka vuonna 2017 ennusti, että jos ruokakaupoissa myytävän oluen prosenttiraja nostetaan 4,7:stä 5,5%:een, puolet suomalaiset kuolee, perheet hajoaa, nuoriso ei tee muuta kuin ryyppää ja rikokset räjähtävät käsiin. Ei mennyt Pekalla putkeen. Suomalaisten, ja ennen kaikkea nuorison, alkoholinkäyttö laski, on laskenut itseasiassa joka vuosi ’vapauttamisen’ jälkeen. Avioerot eivät ole lisääntyneet ja poliisi kertoo että niin häiriökäyttäytyminen kuin alkoholista johtuvat rikokset ovat vähentyneet. Niinpä en ihan kauheasti jaksa luottaa ihan kaikkien asiantuntijoiden ennusteisiin koronaviruksen vaikutuksista. Olisiko ihmisillä sittenkin ihan omat aivot? Mitä jos ne osaavat ihan itsekin ajatella? Ilman asiantuntijaohjausta? Varsinkaan paskojen asiantuntijoiden ohjausta.

Mutta siis. Faktoihin. Tilanne tänään, keskiviikkoaamuna 11.03. tätä kirjoittaessani on seuraava. Suomessa todettuja tartuntoja on 40. Kroatiassa 14. Kroatian naapurivaltioissa Sloveniassa 34, Bosnia-Herzegovinassa 9, Unkarissa 12, Serbiassa 4 ja Montenegrossa 0. Ei yhtään koronnajohdannaista kuolemantapausta Kroatiassa eikä yhdessäkään naapurimaassa. En pitäisi näitä lukuja kauhean huolestuttavina. Meren takaisessa naapurissa Italiassa 9172 tapausta, kuolleita 463. Mutta.

Kroatia on varautunut. Maahan on turha koittaa saapua ns. punaisilta tartunta-alueilta ilman karanteenia. Jos reissu Adrianmeren rannalle suuntautuu tietyiltä alueilta Kiinasta, Italiasta, Nordheim-Westfalen osavaltiosta Saksasta, Etelä-Koreasta tai Iranista, voit valmistautua, että istut totaalikaranteenissa 14 päivää. Jos ei kiinnostele, sinut ohjataan paluumatkalle. Että heippa ja hyvää kotimatkaa. Jos lomamatkasi Kroatiaan on alkanut muualta Kiinasta, Hongkongista, Etelä-Koreasta, Japanista tai Singaporesta, edessä vain 14 päivän kotikaranteeni. Jotta tervetuloa vaan lomalle. Jos karanteeni maistuu. Joka muuten on, kuulemma, hotellitasoinen majoitus. Tosin ilman mahdollisuutta kierrellä nähtävyyksiä. Tai bilettää diskoissa. Toivottavasti tarjoavat edes pekonia aamiaisella.  

Jatketaan faktoilla ’tappavasta’ koronasta. Pari päivää sitten, viimeisten julkaistujen tilastojen mukaan, sairastuneita on maailmanlaajuisesti ollut 111.381 tapausta. Ne ovat aiheuttaneet 3.822 kuolemaa. 82% kuolemista on tapahtunut Kiinassa. 62.661 ihmistä on parantunut koronaviruksesta täydellisesti.

Kuolleiden osuus on tilastojen mukaan siis 3,4%. Todellisuudessa se on lähempänä yhtä prosenttia (1%), sillä miedoimmat koronatapaukset eivät ikinä ole päässeet tilastoihin. Ihmiset ovat hoitaneet itsensä kuntoon oma-aloitteisesti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että 99% sairastuneista paranee ja toipuu pitkässä juoksussa taudista täydellisesti. Sivumennen sanoen, 2002-03 riehunut Sars -epidemia tappoi tilastojen mukaan lähes 10% sairastuneista.

Lopuksi muutama koronafakta, jotka liittyvät suoraan Kroatiaan. Tässä maassa ei ole kuollut ainuttakaan ihmistä koronavirukseen. Kaikki tavatut tapaukset ovat eristyksissä. Kaikki koronatapaukset ovat tulleet ulkomailta, toisin sanoen Kroatian sisäisiä tartuntatapauksia ei ole ensimmäistäkään. USA, joka on tunnetusti sangen herkkä varoittelemaan kansalaisiaan milloin mistäkin vaarasta, varsinkin ulkomailla, ei ole antanut minkään tasoista vaarailmoitusta Kroatiaan matkustamisesta. Lopuksi, Kroatian viranomaiset ovat ehtineet valmistautua kaikessa rauhassa kaksi kuukautta ennen ensimmäistä tapausta.

Jos se loma Kroatiaan on varattu ja korona mietityttää? Pitäisikö reissu peruuttaa? Miettiä lähtöä uudelleen? Lyhyt vastaus on, että ei. Ei pidä. Sinulla on ihan oikeasti aivan yhtä suuri mahdollisuus saada tartunta kotonasi kuin saada se Kroatiassa. Maassa asuu vain noin 4 miljoonaa ihmistä, korona leviää ihmisten lähikontakteissa ja täällä sitä tilaa riittää. Ei välttämättä tarvitse kyhnöttää aivan jonkun tuntemattoman kyljessä. Kuten todettu, ainuttakaan maan sisäistä tapausta ei ole todettu. Sitä paitsi, Kroatian 14 tapauksesta viisi on samasta perheestä. Kaikki 14 sairastunutta ovat elossa, eristyksessä toki, mutta hengissä. Kroatian sairastuneet muodostavat 0,000017% maailman kaikista tapauksista. Ja jos Italia poistetaan tilastoista, Euroopassa on todettu vain 2% kaikista tartunnoista. Loput ovat Aasiassa. Lähinnä tulee mieleen, että jos tulet Kroatiaan ja saat koronan, kannattaa pistää lotto saman tien vetämään, sen verran poikkeuksellinen tapaus on eteesi sattunut. Että jos se lottovoittokin sitten vaikka.

Ja sitten virallinen loppulausuma. Korona on syytä ottaa huomioon, mutta tervettä järkeä käyttäen siihen sairastumisen riski on häviävän pieni. Ainakin Kroatiassa. Pelko pois, t-paidat ja shortsit kassiin ja lomille. Ei kannata yhden, taatusti ohimenevän taudin takia hankaloittaa liikaa elämää. Ei ainakaan vielä.

Minä palaan perjantaina. Lupaan ja vannon, jos tilanne ei ihan kauheasti muutu, että silloin jutellaan ihan jostain muusta kuin eräästä kuumetaudista. Nähdään silloin. Heips.