6. huhti, 2020

Uutisista päivää

Kastel Stari

12 - 21 C

Aurinkoista

 

Oikein hyvää alkanutta viikkoa aivan jokaiselle. Lupailin perjantaina että tänään olisi havaittavissa jonkinlaisia uudistuksia, jopa uusia tuulia, täällä blogissa. No eipä ole. En saanut ihan kaikkea valmiiksi viikonlopun aikana, osa yhteistyökumppaneista, lisensseistä ja rekisteröinneistä eivät ehtineet vielä tälle aamulle. Joten mennään vanhoilla asetuksilla.

No ei vaiskaan. Olin ollut vain saamaton. En ole jaksanut/viitsinyt alkaa vääntämään ja siksi ei rakenteellisia uudistuksia ole näkyvissä. Vaikkakin, kyllä minulta muutama lisenssikin puuttuu. Joita tulen tarvitsemaan jos/kun uudistutaan. Laiskuus on ollut helppo perustella itselle kun on ajatellut että minultahan puuttuu tuo ja tämä, eikä sitäkään ei ole vielä tullut. Että jos vaikka huomenna sitten. Ja äkkiä on maanantaina. Ja istun tässä. Vääntämässä tätä vanhan mallista blogia.

Vaan vaikka ihan kaikki ei ole vielä valmista, aina voi harjoitella. Tutkia, että miltä se tuntuu sitten kun lisenssit, rekisteröinnit ja yhteistyösopimukset joskus ovat valmiina. Eikä ole laiskottanut.

Vuorossa on toimitettu uutiskatsaus. Uutiset on rajattu koskemaan Kroatiaa, niiden lähteinä on käytetty paikallisia, kaikille avoimia, uutislähteitä. Katsaukseen on kerätty kroatialaisten tiedotusvälineiden valtakunnallisia uutisia. Joita hallitsee, yllätys yllätys, yksi ja vain yksi aihe juuri tällä hetkellä. Valitettavasti.

 

Koronatilanne Kroatiassa 06.04.2020

Kroatiassa on tänään ilmoitettu virallisten lukujen mukaan 56 uutta tartuntatapausta. Se nostaa kokonaismäärän 1.182. Koronaan on kuollut 16 henkeä ja siitä on parantunut 125 potilasta. Uusien tartuntojen määrä on tasaantumassa, lauantaina niiden määrä oli 68 ja sunnuntaina 47 kappaletta. Sama, laskevan tasainen trendi on ollut havaittavissa jo viime viikosta alkaen. Zagrebissa sijaitsevan tartuntaklinikka Fran Mihailjevicin johtaja Alemka Markotic, joka johtaa pandemian vaatimia toimenpiteitä maassa, sanoo kuitenkin että kaikki ei ole vielä ohi ja arvelee epidemia saavuttavan huippunsa vasta noin kolmen viikon kuluttua. Että siihen asti ainakin pitää vielä taistella.

 

 

Tiukimmat rajoitustoimenpiteet maailmassa

Oxfordin yliopisto tutki kuinka eri maat ovat rajoittaneet kansalaisien elämää pysäyttääkseen koronan leviämisen ja totesi, että Kroatia on tehnyt eniten rajoituksia todettujen tartuntojen määrään suhteutettuna. Tutkimuksessa huomioitiin 11 kriteeriä kuten koulujen sulkemisen ajankohta, julkisten tapahtumien peruuttaminen, kauppojen ja muun liiketoiminnan rajoittaminen sekä matkustusrajoitukset. Kroatia on sulkenut peruskoulut, kahvilat, ravintolat ja kaikki kaupat paitsi elintarvikeliikkeet ja apteekit. Asuinpaikaltaan ei saa poistua muuten kuin hyväksyttävällä syyllä.

Toimenpiteet saavat vahvaa taustatukea ja ymmärrystä kansalaisilta. Ipsos Agency -tutkimuslaitos tutki ihmisten mielipiteitä elämänsä rajoittamisesta ja yli 94% kroaateista uskoi hallituksen ja asiantuntijoiden toteuttavan oikeita toimia. Vaikka käytännössä koko Kroatia on karanteenissa eikä kaupungista toiseen voi matkustaa ilman erityislupaa, 53% kansalaisista katsoo, että se on tarpeellista. Yllättävää on, että peräti 43% kaipaa vieläkin järeämpiä toimia ja vain neljä prosenttia toivoo että rajoitukset olisivat lievempiä.

Kroatiassa tuntuu vallitsevan vahva konsensus koko maa taistelusta pandemiaa vastaan yhdessä. Tätä kuvastaa se, että johtavat terveysviranomaiset kiittelevät jopa lehdistöä taudin hillitsemisen onnistumisessa. Myös kansalaiset saavat kiitosta siitä, että ohjeita ja rajoituksia on noudatettu vähintäänkin tyydyttävästi.

Ohjeita on noudatettu hyvin kaikkialla muualla paitsi, tietysti, Dalmatiassa. Täällä on havaittu että kokoontumis- ja liikkumisrajoituksista huolimatta varsinkin nuoriso kokoontuu kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tai tapahtumassa. Zadarissa, Sibenikissa ja luonnollisesti Splitissä porukka juhlii suljetuissa baareissa ja kahviloissa tummien verhojen takana ilman estoja. Joka lienee, ei välttämättä järkevää, mutta lajityypillistä käyttäytymistä nuorille.

Soraääniä koronan hoidosta on toki kuulunut myös. Aina joku haluaa politikoida. Kaikella. Parlamentin jäsen, itse itselleen puoleen perustanut ja sen ainoa kansanedustaja, Ivan Pernar kyseli perjantaina Facebookissa että onko järkevää pitää koko maa suljettuna ja halvaantuneena vain siksi että muutama mummo saisi elää pari viikkoa pidempää. Ei tullut pisteitä, ei poliittisia eikä muunlaisia. Sen sijaan tuli melkoinen vastalauseryöppy.   

 

Matkailu syöksyy

Kroatia on tyhjentynyt turisteista. Matkailua tilastoivan eVisitorin julkaisemien lukujen mukaan maaliskuun aikana maahan saapui 80,3% vähemmän matkustajia kuin vuosi sitten maaliskuussa. Yöpymiset vähenivät 64,5%. Suurin osa saapuneista tuli Bosnia-Herzegovinasta, Saksasta, Sloveniasta ja Itävallasta. Kotimaiset turistit, eli kroaatit, vähenivät 60,7%. Ja tämä kaikki juuri ennen matkustusrajoituksia ja rajojen sulkemista.

Kroatian matkailulautakunnan (HTZ) johtaja Kristjan Stanic on huomannut, että korona on selkeästi vaikuttanut matkailuun. Yllättäen. Hänen mukaansa on kuitenkin vielä ennenaikaista ennustaa heinä-, elo- tai syyskuun lukuja sillä maassa taistellaan päivittäin sen eteen että tänne olisi turvallista tulla. HTZ tulee sulun jälkeen keskittymään kuulemma kotimarkkinoihin ja niihin, jotka pääsevät maahan teitä pitkin. Eli käsittääkseni lähialueihin.

Kun nyt on vedetty uutisia vakavana oman elämän arvilindinä, sallittakoon loppuun muutama kommentti hieman vapaammin. Aloitetaan vaikkapa Kroatian valtion tekemistä rajoituksista elämääni koronan taltuttamiseksi. Hyväksyn ne kaikki. Vaikka välillä vituttaa. Ymmärrän että ne ovat tarpeellisia ja olen tyytyväinen että ne toimivat. Ainakin juuri nyt, uusien tartuntalukujen pohjalta, elämän rajoittaminen tuottaa tulosta. Se on hyvä.

Matkailun lukuja tutkiessani koitan pidätellä itseäni. Kroatian turismin nykytilanne, ennen kaikkea sen kehittäminen, on aihe jolla kykenisin täyttämään koko internetin helposti jos siitä alkaisin. En siis ala. Istun käsieni päällä (?) ja totean vain lyhyesti että kun ketään ei tule, eikä ole edes tulossa, juuri nyt tämän maan turismisektorilla olisi ihan oikeasti tilaisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Tehdä asioita, joita sen olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Tähän asti on menty vihellellen vuosittaisten matkailumäärien kasvaessa ilman suurempia ponnisteluja. Enää ne ei kasva. Viime kesä osoitti kasvun olevan taittumassa eikä korona ei tule helpottamaan tilannetta yhtään. Odotan hetkeä kun maan viranomaiset (HTZ) vihdoin ymmärtää että aurinko, meri ja kauniit maisemat eivät enää riitä. Että pitää tuotteistaa, pitää markkinoida ja pitää myydä. Naapurimaat tekevät tuota kaikkea juuri nyt, jopa koronan aikana sillä joskus koittaa se hetki kun kriisi on ohi. Saamieni tietojen mukaan kansainvälisillä matkailumarkkinoilla on Kroatian osalta ollut melko hiljaista. Mikä ei yllätä. Onhan täällä meri, aurinko ja kauniit maisemat….. Joita kaikki haluavat tulla katselemaan.  

Vuodatus loppuu tähän. Jatkuakseen joskus tulevaisuudessa.

Näin tänään. Katsellaan taas keskiviikkona joko uudistuminen olisi saatu valmiiksi. Tulkaapa siis tutkailemaan. Nähdään silloin. Siihen asti, pysykää rajoittuneina, olkaa kotona, mutta muistakaa pitää myös toisistanne huolta.