10. huhti, 2020

Sretan uskrs!

Kastel Stari

12 - 23 C

Aurinkoista

 

Oikein hyvää pääsiäistä. Eli uskrsia, joka on taas yksi mielenkiintoinen kroatiankielinen sana. Ei ole konsonanteissa pahemmin säästelty kun on mietitty että millähän nimellä me tätä kirkollista juhlaa alamme kutsua. Vaikka toisaalta, ei se suomalainen pääsiäinenkään niitä maailman helpoimpia sanoja ole. Ainakaan ulkkareille. Väittävät, että sanassa on aivan liikaa ä -kirjaimia jotka kuulemma on hieman haasteellisimpia lausua. En ymmärrä. En ainakaan kun minua on paiskattu tällä sukunimellä.

Palataan uskrsiin myöhemmin, päivitetään ensin Kroatian koronatilanne. Uusia tartuntoja on tälle päivällä raportoitu 64 kappaletta joka tarkoittaa sitä että sairastuneiden kokonaismäärä on 1.407. Kasvu jatkuu verrattain tasaisena, keskiviikkona uusia tapauksia löydettiin 60, eilen torstaina 61 ja tänään siis 64. Kuolleita on 20 ja parantuneita 219.

Jos Suomessa korona leviää ja kylvää tuhoa hoitolaitoksissa, sitä samaa se tekee täälläkin. Splitissä todettiin tällä viikolla yhdessä ainoassa vanhusten hoitolaitoksessa yhden päivän aikana 10 tapausta. Tämän seurauksena laitoksen kaikki viitisenkymmentä mummoa ja pappaa siirrettiin Splitin keskussairaalaan eritykseen. Kaikki voivat kuulemma hyvin ja nyt ihmetellään että mistä, miten ja miksi tauti laitokseen pukkasi. Poliisi tutkii onko asiassa syytä epäillä rikosta, onneksi tietojen mukaan kaikki vanhukset ovat kunnossa. Yhtään kuolemantapausta ei hässäkän takia kerrota tapahtuneen. Vaikka kysymyksessä on todellinen riskikohderyhmä.

Korona kurittaa tämän maan taloutta, aivan kuten se tekee kaikkialla, oikein kunnolla. Maan veroviraston mukaan, joka seuraa ja jolla on kattavat tilastot siitä kuinka paljon rahaa milläkin elinkeinosektorilla liikkuu, huhtikuun ensimmäisen viikolla tukku- ja vähittäiskaupan laskutus tipahti viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 57%. Majoitus- ja ravintolasektorin vastaava luku laski peräti 91%. Eipä siis ihme että myös työttömyys on räjähtämässä käsiin, viimeisimmät luvut osoittavat että työttömyys on noussut 15%:iin. Seuraavia lukuja odotetaan pelonsekaisin tuntein, niissä kun näkyy sitten myös se että baarit, ravintolat ja majoituspaikat ovat kiinni. Sulku ei ollut vielä voimassa edellisissä luvuissa.

Kroatia on saanut EU:lta hätäapulainaa koronan vaikutusten pehmentämiseksi ja maksaa siitä tällä hetkellä mm. 4.000 kunaa (525€) puhtaana käteen työttömille. Kaikki ymmärtävät kuitenkin, että tilanne ei ole kestävä. Päättäjät varoittelevat jo nyt, että maan jo valmiiksi melko huonossa hapessa oleva talous ei kovin kauaa kestä sitä että valtio tekohengittää yrityselämää. Siksi täällä on tehty, jopa Euroopan mittakaavassa, verrattain tiukkoja rajoituksia ihmisten elämään pandemian leviämisen hidastamiseksi. Ja onnistuttu, uusien tartuntalukujen valossa, vähintäänkin tyydyttävästi.

Tänään, tai itse asiassa jo eilen torstaina, alkanut pääsiäinen on valtava koetus koko kansakunnalle. Joku käytti jopa sanaa ratkaiseva koronan kehittymisen kannalta. Kroatia on hyvin katolinen maa ja pääsiäinen on todella suuri juhla. Ihmiset ovat tottuneet kokoontumaan pääsiäisenä, on totuttu siihen että tuolloin järjestetään ristisaattoja, jumalanpalveluksia ja rippejä. Kaiken tämän päälle on sitten kokoonnuttu perheen ja suvun kesken grillaamaan, syömään, viettämään aikaa ja kippaamaan rakijaa. Nyt kaikki, pois lukien perhetapaamiset ja rakija, on pannassa. Kirkot kehottavat ihmisiä pysymään kotona ja lähes kaikki perinteiset pääsiäistapahtumat järjestetään verkossa. Esimerkkinä mainittakoon kotikyläni ristisaatto, joka aikaisempina vuosina on kierrellyt kylästä toiseen, tänä vuonna se näytettään netissä. Etukäteen nauhoitettuna.

Sitä vaan mietin, että kuinkahan pääsiäisriitteihin oleellisesti kuuluva rippi järjestetään tänä vuonna. Siis se että sulkeudut papin kanssa koppiin, kerrot hänelle syntisi ja voit jatkaa sitten ikään kuin puhtaalta pöydältä. Koska kaikki on anteeksiannettu. Aikaisempina vuosina on ollut aivan tavallista että kirkkojen edessä on kiemurrellut satojen metrien jonot ihmisten jonottaessa päästääkseen tunnustamaan syntinsä. Tänä vuonna ei kiertele, vaikka käsitykseni mukaan rippituolissa on jonkinlainen ’roiskesuoja’ eli seinä, joka estää pappia näkemästä että kuka siellä toisella puolella pahoja tekojaan tunnustaa. Ongelma lienee jonotuksessa. Siinä että ihmiset kokoontuisivat yhteen paikkaan tartuttamaan toinen toistaan.

Täytyy muuten nostaa hattua papeille. Miettikää nyt. He joutuvat kuuntelemaan ihmisten syntejä tunti tolkulla. Veikkaanpa vielä, että enemmän tai vähemmän samankaltaisia. Semmoisia pikkusyntejä. Papit miettivät taatusti siellä pömpelissään että joo joo, tämä on niin kuultu. Olet himoinnut naapurisi vaimoa. So what? Että eikö kellään oikeasti ole mitään raflaavampaa. Murhia? Jotain muita kunnon rikoksia?  Tekisi varmasti joskus mieli mennä huutamaan jonoon, että jos jollain on jotain isompaa tunnollaan, saa tulla jonon ohi. Nämä ’en ole rukoillut tarpeeksi’ -tyypit voivat jäädä jonoon. Kiitos.

Vai hoidetaanko rippi tänä pääsiäisenä online -rippinä? Netissä? Ja jos hoidetaan, miten käy anonymiteetin? Eikö pappi näe siinä videokeskustelussa että jaahas, se on taas Ante tai Ivan joka siellä tunnustaa. Puhumattakaan siitä, että puoliso sattuu juuri kävelemään paikalle kun menossa on synkimpien syntien tunnustaminen. Pappi armahtaa, puoliso ei. Selitä siinä sitten.

Pääsiäinen höllentää, väliaikaisesti, myös kauppojen aukiolorajoituksia. Ne saavat nyt eilisestä alkaen olla pääsiäisen ajan auki 07.00-20.00. Tällä pyritään siihen, etteivät kaikki asioisi kaupoissa samaan aikaan. Lehdistö tosin revittelee jo tälläkin asialla kysellen että näemmekö me rajoituksen poiston sitten tulevaisuudessa kasvavina tauti- ja kuolemalukuina. En osaa sanoa, enemmän olen huolissani pääsiäisen perinteistä ja siitä kuinka niistä luopumisesta selvitään.  

Omaan pääsiäisperinteeseen kuuluu se, että mitään perinteitä ei ole. Syön hyvin, tosin niin teen muutenkin, möllötän kuten tavallista ja juttelen mahdollisuuksien mukaan ihmisten kanssa online aivan kuten teen joka päivä. En piilottele muniani enkä metsästä pupuja. Ai niin, yksi perinne. Toisena pääsiäispäivänä, joka on siis maanantai, en julkaise mitään. Blogi huilaa siis pääsiäisen, aivan kuten se teki viime pääsiäisenä. Kutsutaan tätä nyt sitten vaikka perinteeksi.

Palataan siis keskiviikkona kun olemme takaisin korona-arjessa pyhien jälkeen. Voikaa hyvin ja hellikää toisianne. Antiseptisesti.

Hyvää pääsiäistä.