20. huhti, 2020

Muuttunut maailma

Kastel Stari

14 - 20 C

Pilvistä, keltainen varoitus tuulesta

 

Oikein hyvää alkanutta viikkoa. Tänään puhutaan koronasta mikä ei liene yllätys kenellekään. Tällä kertaa siihen on erityinen syy. Tästä myöhemmin, aloitetaan tarina totuttuun tapaan katsauksella miten pandemia on Kroatiassa viikonlopun aikana kehittynyt.

Varovaista optimisuutta. Se lienee vallitseva tunne paikallisten asiantuntijoiden keskuudessa juuri nyt. Kroatian tartuntaluvut ovat kehittyneet muutaman päivän ajan sangen positiivisesti, joka tässä tapauksessa tarkoittaa siis että ne ovat tasaantuneet, jopa laskeneet. Perjantaina uusia tapauksia tavattiin 23, lauantaina 18 ja eilen sunnuntaina 39. Sairastuneita on tänä aamuna 1.871 kappaletta, 47 ihmistä on menehtynyt ja 709 parantunut. Lukuja tarkastellessa täytyy muistaa se tosiasia, että vasta myöhemmin tällä viikolla uusissa tartunnoissa tulee ilmi kuinka pääsiäinen on vaikuttanut taudin leviämiseen. Ihmiset kokoontuivat pitkän viikonlopun, eli pääsiäisen, aikaan ja tapasivat toisiaan katolilaisen perinteen mukaisesti tavanomaista enemmän. Tämän parvikäyttäytymisen mahdolliset vaikutukset näkyvät luvuissa vasta tällä viikolla. Koska itämisaika. Kroatialaiset epidemiologit varoittelevatkin että tartuntaluvuissa saattaa olla odotettavissa pieni hyppy ylöspäin.

Lukujen kehittymistä seurataan tarkasti epidemiologien lisäksi valtiovallan toimesta, sillä paineet maan avaamiselle kasvavat päivä päivältä. Kroatian jo valmiiksi polvillaan oleva talous kun ei kovin kauaa kestä sitä, että mitään ei tapahdu. Eikä varsinkaan sitä, että kukaan ei tule. Kroatian bruttokansantuotteesta viidennes tulee matkailusta ja kun se tukijalka on poikki, huojunta on melkoista. Siksi johtavat terveysviranomaiset ja ministerit saavat päivittäin selventää julkisuudessa suunnitelmiaan maan matkailupalveluiden avaamisesta ja niiden tulevaisuudesta.

Nyt viikonlopun aikana matkailuministeri Gari Cappeli tuli ulos omilla ehdotuksilla ja näkemyksillään. Aloitti sillä, että kannattaa varautua siihen, ettei mikään ole enää entisellään. Ei vaikka palvelut, ravintolat, majoituspaikat ja rajat avattaisiin tänään. Matkailu ja siihen liittyvät tavat toimia ovat muuttuneet. Kenties pysyvästi. Joka kannattaa huomioida myös siellä ruudun toisella puolella jos/kun suunnittelette lomaanne Kroatiassa.

Maan avautuminen alkaa maaliikenteestä. Eli hyvin suurella todennäköisyydellä tänne pääsee ensin, ennen lentoliikenteen avautumista, ne turistit jotka tulevat omilla autoillaan. Tämä tarkoittaa pitkälti Kroatian lähialueita Tsekkiä, Puolaa, Saksaa, Itävaltaa, Bosnia-Herzegovinaa, Slovakiaa, Unkaria, mitä näitä nyt onkaan. Lisäksi maan sisäinen turismi koitetaan saada hereille muun muassa alentamalla moottoritiemaksuja. Lentoliikenteen avaamista vaikeuttaa vaikkapa se, että koneessa ihmiset joutuvat oleskelemaan lähellä toisiaan eikä lentokoneiden ilmastoinnin vaikutuksesta koronan leviämiseen ei ole aivan tarkkoja tietoa. Niinpä oletus on, että lentoliikenteen aloitus siirtyy pitkälle kesään. Joten jos loma Kroatiassa polttelee, auto kannattaa viedä huoltoon nyt heti. Että se on sitten siinä kunnossa että sillä pääsee tänne asti kun rajat vihdoin avautuvat. Ja loma alkaa.

Jos muuttuu liikkuminen, niin muuttuu majoittuminenkin. Todennäköisesti ne turistit, jotka tänne ensimmäisessä aallossa saapuvat, valitsevat majoituspaikakseen mieluummin yksityispohjaisia vaihtoehtoja tyyliin apartmentos, bed&breakfast tai aibnb -majoitus. Tämä siksi koska suuremmissa hotelleissa on enemmän ihmisiä ja tartuntariski suurempi. Sopinee hyvin suomalaisille sillä kun asuu yksin/oman perheen kanssa, ei tarvitse turhaa lätistä tuntemattomien kanssa. Ei tarvitse väkisin edes koettaa olla sosiaalinen. Oletus oikeasti on siis että ihmiset, jotka lomalle uskaltautuvat, suhtautuvat kaikkeen huomattavan vastuullisesti. Niin itseään kuin kanssamatkustajiaan kohtaan.

Samainen vastuullisuus koskee myös ravintoloita. Kroatian turistiministeriö pohtii juuri tällä hetkellä mitä tehdä hotelleiden ja ravintoloiden buffet -pöytien kanssa. Kielletäänkö ne kokonaan vai joudutaanko niihin rakentelemaan suojapleksejä tai muita vempaimia. Jos buffat loppuvat, jään itse henkilökohtaisesti kaipaamaan suuresti Dubrovnikin hotelli Adrianin erinomaista aamiaisbuffettia. Jossa oli, aivan oikein, myös pekonia. Aamiaispöytäähän ei voi kutsua aamiaispöydäksi jos siinä ei tuota vihannesta löydy. Kuten kaikki tiedämme.

Kahviloita ja baareja suunnitellaan avattavaksi 04.05. Kunhan muutama reunaehto täyttyy. Baarilla pitää olla terassi, jossa on tilaa niin että pöydät voidaan sijoittaa riittävän turvaetäisyyden päähän toisistaan. Sisätiloissa toimivat ravintolat pysynevät tässä ensimmäisessä vaiheessa kiinni. Henkilökunnan tulee käyttää maskeja ja hanskoja. Joten jos tänne asti olette päässeet ja se auto on kestänyt, olette löytäneet majapaikan yksityiseltä sektorilta niin ruokaa saa ravintoloista. Ja bissellekin pääsee. Terassille toki vain, mutta kumminkin.

Kun perusteet ovat kunnossa, on päästy perille ja kämppäkin löydetty, alkaa pähkäily. Mitä tehtäisi? Mitä voi, saa tai uskaltaa tehdä? Uskaltaako sitä rannalle? Uima-altaalle? Kyllä uskaltaa. Kunhan levittää sen pyyhkeen tai roudaa aurinkotuolin noin parin metrin päähän naapurista. Korona ei tartu rantakivien, kloori- eikä meriveden välityksellä.

Entäpä nähtävyydet? Luonnonpuistot? Lautat saarille? Itse saaret? Jälleen kerran, kyllä uskaltaa. Kunhan omaa terveen järjen ja käyttää sitä. Ei kannata tunkea ihmismassojen keskelle jos jostain sellaisen sattuu löytämään. Ei kannata jonossa seistessä tunkea edellä seisovan tyypin hanuriin kiinni. Ei vaikka kuinka tekisi mieli, vaikka se hanuri kuinka olisi kiinnostava. Lisäksi kun lautat ja muut joukkoliikennevälineet vihdoin ovat auki, se tarkoittaa silloin sitä että niitä uskaltaa silloin myös käyttää. Joten kyllä sinne saarille pääsee, nähtävyyksiä ja muita mielenkiinnon kohteita voi kierrellä kunhan muistaa, edelleen, sen terveen järjen. Ja sen käyttämisen. Toistaiseksi, juuri tätä kirjoittaessani saarille ei pääse kuin siellä asuvat.

Kirjoitin alussa että koronasta kirjoittamiselle tänään on erityinen syy. Ja niin on. Se on se, että maailma ei ole enää koronan jälkeen entisensä. Ei missään mielessä. Kroatia ei ole enää se Kroatia jonka tunnette. Jos tulette ensimmäistä kertaa tänne, tulette uuteen Kroatiaan. Minä asun maassa joka on muuttunut. Se ei ole, ainakaan juuri nyt, se Kroatia jonne neljä vuotta siiten muutin. En vielä tiedä onko muutos lopullinen, meneekö se ohi kun korona hellittää, mutta juuri nyt asiat ovat muuttuneet. Tämä maa on muuttunut. Ja kun paikallisten ihmisten arki on muuttunut, se muuttaa väkisin myös teidän lomaa. Ainakin tänä kesänä.

Matkustaminen on muuttunut, majoitus ja ravintolaelämä on muuttunut. Ehkä eniten on muuttunut asenteet. Silloin kun matkailijavirrat kasvoivat vuodesta toiseen lähes hallitsemattomasti, osa kroaateista oli sitä mieltä että turismia pitää alkaa rajoittamaan. Että me emme halua tänne turisteja. Ainakaan kauhean paljon. Koska oma rauha, ympäristö ja periaatteet. Nyt, kun matkailijat, siis ihan kaikki matkailijat, ovat hävinneet, asenne on muuttunut. On todettu, että jos suuri määrä turisteja oli huono, vielä huonompi on se että niitä ei ole ollenkaan. Joten tervetuloa. Teidät toivotetaan taatusti tervetulleiksi. Ainakin tänä kesänä. Niin pitkään kunnes teihin kyllästytään. Taas.

Näin on viikko saatu potkaistua käyntiin. Todettu että maailma on muuttunut. Kuinka se vaikuttaa keskiviikkoon jolloin maailmaan pärähtää seuraava blogi, sen näkee vain tulemalle tutkailemaan silloin tänne. Nähdään siis tuolloin. Koittakaa pitää itsestänne huolta.