29. huhti, 2020

Vanhan kertausta

Kastel Stari

13 - 20 C

Enimmäkseen pilvistä, sadekuuroja. Keltainen varoitus ukkosmyrskyistä.

 

Nyt se sitten tapahtui. Se mistä kirjoittelin viikko pari sitten. Oikeuteni käyttää Microsoftin Wordia  on päättynyt. Lopullisesti. Niinpä naputtelen tätäkin juttua, tai tarkemmin, jutun raakaversiota uudella alustalla, nörtähtävien ystävieni vankasti suosittelemalla Googlen Docsilla. Eikä toistaiseksi, siis kahden lauseen jälkeen, suurempaa valittamista ole ollut. Paitsi se että täältä puuttuu pääsääntöisesti käyttämäni ja tottumani verdana -fontti.

Sitten asiaan. Joka on tietysti korona. Alkaa itseäänkin hieman häiritä kun tuntuu että nykyään en muusta aiheesta kirjoitakaan. Vaan kun virus on tapetilla ihan joka paikassa. Ja vaikuttaa ihan kaikkeen. Niinpä se vaikuttaa myös tähän blogiin. Olen pahoillani. Koittakaa kestää. Ei tämä, eikä korona, loputtomiin kestä.

Vaan vielä kestää. Vaikka näyttäisi, onneksi, edelleen rauhoittuvan. Ainakin täällä Kroatiassa. Maanantaina tavattiin yhdeksän uutta tapausta, eilen tiistaina 8 tapausta. Ihmisiä on menehtynyt tämän aamun lukujen mukaan 63 henkilöä. Sairastuneiden kokonaismäärä on tänään 1.232. Suunta on hyvä. Suunta on laskeva. 

Kuten maanantaina kerroin, tällä viikolla Kroatiassa alkoi uusi elämä kun koronarajoituksia alettiin hiljalleen purkaa. Aivan kuten ympäri Eurooppaa muissakin maissa. Kroatian osalta se tarkoitti mm. kauppojen aukiolorajoitukset poistamista. Pääsääntöisesti. Ne saavat olla auki normaalien aukioloaikojen mukaan kunhan pistävät itsensä kiinni tunniksi keskellä päivää. Suljettu tunti näyttää osuvan melko yleisesti 13-14 väliin. Enää ei siis tarvitse ajoittaa kaupassa käyntiään kello 08 ja 17 väliin kuten vielä viime viikolla. Kun se kerma sitten unohtui, vaikka oli kyllä kauppalistassa. Nyt sen voi kipaista aivan normaalisti vielä illallakin aina kahdeksaan/yhdeksään asti. Tämä on hyvä asia. Eikä levitä koronaa millään tavalla. 

Samaan aikaan kun vanhat aukiolot palautettiin, kaupat pistettiin kiinni sunnuntaisin. Ja siitäpä se meteli sitten nousi. Poliitikot ovat joko puolesta tai vastaan, ammattiyhdistysliike kiittelee ja kirkon johtomiehet suorastaan hehkuttavat päätöstä. Onnittelevat työntekijöitä jotka, kun kaupat ovat kiinni, pääsevät kirkkoon. Kirkot avataan jumalanpalveluksille tulevana sunnuntaina. Joka sekin on aiheuttanut suuren suurta ihmetystä. Että miksi juuri kirkot ovat auki kun samaan aikaan muualla yhteiskunnassa rajoitetaan kokoontumisia? Kirkossa ihmiset istuvat lähekkäin hyvinkin pitkiä aikoja ilman minkäänlaisia turvavälejä  huonosti ilmastoidussa tilassa. Lisäksi useampi uskonnollinen rituaali edellyttää läheistä kontaktia. Kuten vaikkapa ehtoollinen, jossa Jeesuksen verta nautitaan yhdestä ainoasta pikarista. Osa papeista on kieltäytynyt muuttamasta tätä käytäntöä sillä heidän mukaansa jokin korkeampi voima suojelee uskovia. Onpa joku kirkon johtohahmo, joku arkkipiispa, mennyt lausumaan että ihmiset, jotka uskovat viruksen leviävän kirkollisten toimitusten aikana, ovat riivaajia ja Jumalan pilkkaajia. Jaahas. Vai niin. Eihän siinä sitten mitään.

Selvennettäköön että minulla henkilökohtaisesti ole mitään sitä vastaan että ihmiset käyvät kirkossa. Enkä halua ottaa yhtään enempää kantaa siihen kuka suojelee tai pilkkaa ketä, kunhan vain oikeasti ihmettelen tuota kirkkojen avaamista. Vaikka asia ei juuri koske allekirjoittanutta, mutta jos kirkot, kuten useat esimerkit maailmalta kertovat, toimivat viruslinkoina, levittävät tautia ja saavat mahdollisesti pandemiaa uudelleen aktivoitumaan, silloin se alkaa vaikuttaa myös erään pakanallisen eläkeläisen elämään eräässä dalmatialaisessa pikkukylässä. Sen tyypin joka kaipaa vanhaa, vapaata elämää. Kaipaa takaisin terasseille. Kaipaa ihmisiä joiden piti tulla kylään. Matkustamista. Pizzaa ja bisseä rantakonobassa. Jos se että mummot ja papat, jotka ovat jo valmiiksi riskiryhmää, pääsevät istumaan kylki kyljessä kirkon penkeille, hidastaa, siirtää tai vie kokonaan unelmat, niin kyllä se kiukuksi pistää. Väkisin. 

Korona ei ole vielä ohi. Ei varsinkaan jos/kun edessä on, kuten melko yleisesti odotetaan, vielä toinen aalto. Joka kauhistuttaa. Ei pelkästään sen takia että rajoitukset sen kun vain jatkuvat ja tavallinen elämä siirtyy yhä kauemmaksi, vaan myös siksi että tajusin, vihdoin, olevani aivan suoraan riskiryhmässä. Katsotaanpa. Ikä täsmää. Tai no, melkein täsmää. Ehkä nyt kuitenkin olen vielä riski-ikäryhmän alapäässä. Mutta kuitenkin. Painoa. On. Hieman liikaa. Tunnustan. Lisäksi olen mies. Todistettavasti. Tai ainakin kun viimeksi kurkkasin ja tarkistin. Yli 80% kuolleista on maailmanlaajuisesti miehiä. Ruotsissa 75% tehohoidossa olevista on miehiä. Apua! Missä suoritetaan sukupuolenvaihdosleikkauksia? Pistäkää minut jonoon. Se lienee ainoa keino pyristellä irti riskiryhmästä sillä tuskinpa tästä nuoremmaksi tulen. Tai laihdun. Valitettavasti.

Kroatia on EU:n puheenjohtajavaltio kesäkuun loppuun asti. Tässä ominaisuudessa sillä on oivallinen tilaisuus nostaa itselleen tärkeitä asioita koko unionin käsiteltäviksi. Joista yksi, tälle maalle ehkäpä jopa se tärkein, on matkailu. Niinpä Kroatian matkailuministeri Gary Cappelli järjesti maanantaina videokonferenssin EU:n jäsenvaltioiden matkailusta vastaavien ministerien kesken. Miten koronasta ulostultaessa turismi saadaan  toimimaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman jouhevasti? Asia on hyvinkin kriittinen melko monelle eteläisen Euroopan maalle.  Kokouksessa päätettiin mm. että EU:ssa pitää olla yhteinen suunnitelma kuinka toimitaan kun rajat turisteille vihdoin avataan. Jotta kaikki tekevät samat toimet, vaativat samoja asioita. Lisäksi EU:lle on suunnitteilla yhteinen matkustusasiakirja joka matkustajilta tullaan tulevaisuudessa vaatimaan. Asiakirja tulee sisältämään kuulemma terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä yksityiskohtia. Mitä ne ovat ja miten asia tullaan järjestämään, siitä minulla ei ole minkäänlaista aavistusta. Ei edes arvausta. Tuleeko tänne matkustavan käväistä koronatesteissä ennen reissua ja jos täytyy, missä? Se kun ei ihan joka maassa ole niin yksinkertaista. Tai edes mahdollista. Mitataanko jokaiselta maahan tulevalta lämpö rajalla? Onko kyseessä lemmikkieläimiltä tuttu passi, jolla todistetaan mm. rokotukset ja loiseläinten karkoittamiset? Tässä tapauksessa siis ihmisten koronapuhtaus. En tiedä, mutta lupaan kertoa heti kun tiedän.

Yhtään ei ihmetytä se, että Cappelli otti asian esille. Kroatian valtio kun saa yli 20 % tuloistaan turismista. Sivumennen sanoen yksikään muu Euroopan valtio ei ole yhtä riippuvainen turismista, yhdelläkään toisella ei ole munat niin tiukasti yhdessä korissa. Juuri tällä hetkellä matkailijoiden kantama rahavirta Kroatiaan on pelottavan lähellä nollaa. Munakori on siis tyhjä. Ja se vaikuttaa ihan koko yhteiskuntaan. Rahaa pitäisi ihan oikeasti repiä jostain. Pitäisi saada ihmiset liikkeelle. Pitäisi saada ihmiset matkustamaan. Kotimainen, Kroatian sisäinen, turismi kun ei vajetta paikkaa. Ei lähellekään, eikä millään tasolla. Niinpä Kroatia neuvottelee parhaillaan useammankin maan kanssa kahdenvälisistä ‘turistitunneleista’, jotka mahdollistaisivat matkustuksen kahden  maan välillä. Koneeseen kotimaassa, lento Kroatiaan jossa loma ja koneella takaisin kotiin. Mahdollista vain tunnelimaan kansalaisille, mahdollista matkustaa vain näiden kahden maan välillä. Tietojeni mukaan Suomi ei neuvottele asiasta. Ainakaan tässä vaiheessa. 

Kun rajoitukset vihdoin ja viimein joskus ovat ohi, kun rajat on auki ja saa jälleen matkustaa, lomareissu Suomesta Kroatiaan ei enää olekaan niin helppoa kuin se on joskus ollut. Suorat lennot tänne kun vähenevän lähes päivittäin. Ensin Croatian Airlines, siis Kroatian valtion lentoyhtiö, ilmoitti että tällä sesongilla ei lennetä enää suoria lentoja Skandinaviaan. Eilen Norwegian kertoi lopettavansa lähes kaikki lentonsa vuodeksi. Näin ollen juuri tällä hetkellä suoria Suomen ja Kroatian välillä  lentää enää vain Finnair. Joka ei ole vielä kertonut mitä aikoo tehdä kesällä. Että lennetäänkö vai ei.   

Joten jos suunnitelmissa edelleen on loma täällä, edessä on lähes varmasti välilaskullinen lento. Jos ajomatka Euroopan halki ei houkuta. Tämä tulee vaikuttamaan väistämättä suomalaisturistien määrään Kroatian lomakohteissa. Hyvinkin suuresti. Valitettavasti. Toivottavasti tilanne helpottaa vuodelle 2021 ja Kroatia houkuttaa tuolloin edelleen. Sitäkään ei kukaan osaa vielä varmaksi sanoa.

Näin keskiviikkona. Perjantaina viikon viimeinen pölähdys. Katsotaan jos vaikka saataisiin aikaiseksi koronavapaa tarina. Juttua aivan jostain muusta aiheesta. Tervetuloa tsekkaamaan kuinka onnistui. Nähdään perjantaina.