Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

 

SIVUSTON YLLÄPITO PÄÄTTYY PERJANTAINA 31.07.2020

 

UUSI SIVUSTO LÖYTYY OSOITTEESTA

 

www.kroatianuutiset.fi

 

Nähdään siellä!

 

 

 

Matka lähestyy ja mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä. Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin. Tämä on siis eräänlainen selviytymisopas. Vastaukset on laadittu  pitkälti Dalmatiaan suuntautuvaa reissua varten eikä niitä näin ollen kaikilta osin voi soveltaa suoraan muualle Kroatiaan.

 

Ilmasto ja matkustusajankohta

Splitissä vallitsee Välimeren ilmasto joka tarkoittaa että talvet ovat lyhyitä ja usein melko sateisia ja tuulisia, kevät lyhyt ja kesä pitkä ja kuuma. Keskimääräiset lämpötilat alkavat nousta maalis- huhtikuussa, varsinkin huhtikuu on yleensä jo aivan täysi kesäkuukausi. Yöt saattavat tuolloin olla vielä vilpoisia mutta päivisin lämpötila nousee usein reilusti yli 20 asteen. Kesä-, heinä ja varsinkin elokuussa se onkin sitten päivittäin yli 30 astetta. Kesä jatkuu pitkälle syksyyn, vielä lokakuussa aurinko paistaa ja lämpö huitelee helposti 25 asteen tuntumissa. Splitissä paistaa muuten aurinko tilastojen mukaan 2700 tuntia vuodessa mikä tekee siitä yhden Välimeren alueen aurinkoisimmista paikoista.

Suorat lennot Suomesta Splitiin alkavat huhtikuun alussa jatkuen aina lokakuulle. Varsinainen huippusesonki ajoittuu heinä- ja elokuulle jolloin joka paikassa on ihmisiä. Paljon ihmisiä. Joidenkin mielestä Splitissä ja Dubrovnikissä jo liikaakin. Myös hinnat ovat korkeimmillaan huippusesonkina ja majoituspaikkojen löytäminen saattaa olla haastavaa.     

 

Maahan saapuminen, lentokenttä

Splitin lentokenttä sijaitsee Kaštel Štafilićissa, noin 18 kilometrin päässä Splitistä. Kenttä on Kroatian vilkkain ja se oli jäänyt matkustajamääriinsä nähden auttamatta liian pieneksi. Terminaalien laajennustyöt valmistuivat heinäkuussa 2019 ja nyt kenttä on sangen mukava eikä siellä tarvitse jonottaa edes sesonkina liian kauaa. Silti chekkaukseen kannattaa tulla ajoissa.

Saapuessanne maahan tarvitsette passin tai virallisen henkilötodistuksen. Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen joten rajalla tarkastetaan henkilöpaperit. Sama homma suoritetaan luonnollisesti myös jos saavutte maahan autolla. Tai junalla. Tai millä vempaimella tahansa.

Lentokentältä kaupunkiin pääsee usealla eri kuljetusvälineellä. Viereistä kulkee Splitin liikennelaitoksen linja 37 jolla pääsee Splitiin ja toiseen suuntaan Trogiriin. Kentältä liikennöivät myös suorat transferbussit joka on nopeampi, miellyttävämpi ja hieman kalliimpi keino siirtyä Splitiin. Bussien tarkempi lähtöpaikka selviää opasteita seuraamalla. Kannattaa myös tarkistaa majoitusta varattaessa järjestääkö majapaikkanne kuljetusta kentältä.

Kentällä päivystää ja kyytiä tarjoaa useampikin taksikuski. Taksit ovat turvallisia, mutta kalliita. Kannattaa sopia hinta etukäteen jo ennen autoon nousemista. En välttämättä suosittele tätä vaihtoehtoa.

Julkista liikennettä, tai taksia, käyttäessänne kannattaa huomioida että lipun ostoon tarvitaan paikallista valuuttaa. Valuutasta ja sen vaihdosta lisää hieman alempana.

 

Majoitus

Dalmatiasta löytyy majoitusratkaisu jokaiselle omien mielihalujen, sijaintitoiveiden ja lompakon mukaan. En lähde perkaamaan niitä sen tarkemmin sillä vaihtoehtoja löytyy internetistä eri sivustoilta paljon. Kannattaa vertailla ja olla ajoissa liikkeellä sillä huippusesonkina osa majoituksista saattaa olla täynnä.

 

Rahanvaihto

Kroatian rahayksikkö on kuna. Maassa maksetaan asiat, palvelut ja tavarat kunilla. Täytyy vaihtaa siis valuuttaa. Yksi eniten kysyttyjä kysymyksiä koskeekin juuri rahanvaihtoa. Missä kannattaa? Missä on paras kurssi?

Asiaa on tutkittu empiirisesti eli vaihtamalla rahaa eri pisteissä ja vertailemalla tuloksia. Edullisimmiksi vaihtopaikoiksi osoittautui paikalliset pankit. Niissä oli paras kurssi, pankeissa voi tosin joutua jonottamaan hetkisen. Lähelle pääsi sattumanvaraisesti valitut pari-kolme rahanvaihtopistettä joita löytyy paljon joka puolelta. Huonoimman kurssin sai vaihtamalla rahansa valmiiksi Suomessa. Kroatiassa on Euroopan kattavin pankkiautomaattitiheys, joten tarvittaessa rahaa saa lisää myös seinästä. Kun menette automaatille tarkistakaa että siinä on kansainvälisten pankki- ja luottokorttien tunnukset. Lähes kaikissa on.

Suositus; vaihtakaa Suomessa valmiiksi pikkusumma jolla pääsette alkuun. Ja voitte maksaa kuljetuksen kentältä majapaikkaan. Loput sitten paikan päällä joko heti kentällä sijaitsevassa pankissa tai seuraavana päivänä jossain pankissa tai rahanvaihtopisteessä.  

 

Liikkuminen, liikenne

Dalmatiassa liikkuminen on helppoa, jouhevaa ja verrattain turvallista. Kesäisin liikennettä on paljon ja ruuhkat, varsinkin kaupungeissa, ovat tavallisia. Muutoin liikenne ei ole sen kummempaa kuin mitä se on Suomessa. Kannattaa kiinnittää huomio kuitenkin moottoripyöriin, mopoihin ja skoottereihin. Niitä sujahtelee vähän joka puolelta. Olitte sitten liikkeellä tai seisoitte valoissa. Suojatien eteen pysähtyminen ja sivutieltä päätielle tulevien päästäminen liikennevirtaan on tavanomaista.

Julkinen liikenne toimii hyvin. Varsinkin linja-autot, niin kaupungin sisäinen kuin kaukoliikenne, toimii hyvin ja linjoja on paljon. Splitissä on muuten kaksi bussiterminaalia, paikallisbussit lähtevät eri paikasta kuin pitkän matkan linja-autot. Näiden terminaali sijaitsee aivan sataman vieressä rantakadulla.

Satamasta lähtee, kuten arvata saattaa, laivat Splitin edustan saariin. Usea laivalinja kuuluu kaupungin liikennelaitoksen Prometin reitteihin jolloin niillä voi matkustaa julkisen liikenteen lipulla.

Taksit liikkuvat myös, mutta viralliset taksit ovat kalliita. Suosittelen käyttämään Uber -palvelua. Se on joustava, turvallinen ja edullisempi. Kannattaa ladata sovellus puhelimeen ennen reissua. Toinen vaihtoehto Splitissä on paikallinen Cammeo -taksipalvelu, joka mainostaa olevansa kaupungin halvin taksi.

Autonvuokrauspisteitä on useita, täällä toimivat kaikki kansainväliset vuokraamoketjut sekä useampi paikallinen yritys. Helpoin tapa on vuokrata auto lentokentältä, toki sen voi tehdä myös myöhemmin kaupungissa. Suosittelen vaihtoehtojen, ja hintojen, vertailua etukäteen jo ennen matkaa Suomessa. Varauksen voi tehdä netissä. Itse käytän useimmiten Uni Rent -yhtiötä. Ei välttämättä halvin, mutta luotettava, joustava ja toimipisteitä ympäri maata. 

Internetyhteydet toimivat hyvin. Lähes kaikissa majoituspaikoissa on oma, huoneen hintaan sisältyvä wifi, samoin useassa kahvilassa, baarissa ja ravintolassa on ilmainen internetyhteys.

 

Kaupat, ostokset

Ruokakaupat ovat avoinna yleisesti kello 07.00-21.00. Pienemmät liikkeet saattavat sulkeutua hieman aiemmin. Sunnuntaisin pienet sulkevat ovensa jo 13.00/14.00.

Leipomot, joita on on paljon, avaavat ovensa aiemmin. Suosittelen vahvasti käväisemään heti aamusta kulmalla sijaitsevassa ’pekarassa’ hakemassa lämmin, juuri leivottu leipä tai sämpylät aamiaiselle.   

Muut kaupat aukeavat arkisin yleisesti kello 09.00/10.00 ja ovat auki aina kello 20.00/21.00 asti. Kannattaa huomioida, että moni pienempi putiikki on kiinni iltapäivisin kello 13.00-17.00 välillä. Ostoskeskukset ja suuremmat liikkeet ovat avoinna koko päivän. Pienet kaupat ovat sunnuntaisin kiinni.

 

Ravintolat

Dalmatiasta löytyy kahviloita, baareja, ravintoloita ja yökerhoja jokaiseen makuun. Oman mieltymyksen ja lompakon mukaan. Turistien suosimilla alueilla suosituimpia ravintoloita ovat pizzeriat ja dalmatialainen versio konoba. Listat ravintoloissa ovat usein hyvin laajat, valikoima ulottuu pizzoista t-bone steakkiin ja takaisin. Etnisiä ravintoloita ei, edes Splitissä, ole kovin montaa, kahviloita sen sijaan lähes jokaisessa kadunkulmassa. 

Ravintoloissa maksetaan kunilla. Jos saatte eteenne europohjaisen menuun, kannattaa pyytää menu kunissa. Luottokortit käyvät yleisesti, pienempään paikkaan pienemmässä kylässä mennessänne kannattaa etukäteen tarkastaa hyväksyykö ravintola kortin. Tämä kannattaa varsinkin kahviloissa.

Erityisruokavaliot eivät ole niin yleisiä kuin Suomessa. Toki kasvavan kysynnän johdosta ne alkavat hiljalleen löytää tiensä myös dalmatialaisille ruokalistalle, mutta kannattaa varautua että ihan kaikki ei vielä onnistu.

Hanavesi Kroatiassa on juotavaa.

 

Turvallisuus

Kroatia, Dalmatia ja jopa Split vaikka onkin suurkaupunki, ovat turvallisia kohteita. Toki, kun on paljon ihmisiä samassa paikassa, kaikenlaista voi sattua ja tapahtua mutta muutoin alue, ja maa, on turvallinen. Terveen järjen käyttöä on suositeltavaa tässäkin asiassa. Sillä pärjää kummasti aina. Joka paikassa.

 

Uimarannat

Adrianmeri on puhdas meri. Veden laatua myös tarkkaillaan säännöllisesti. Dalmatialaiset uimarannat ovat kaikki pikkukivirantoja joten on uimatossujen käyttö on hyvinkin suositeltavaa. Sesonkina suosituimmat rannat saattavat olla ruuhkaisia.

 

Puhelinnumeroita

 

Yleinen hätänumero            112

Poliisi                                 112 tai 192

Palokunta                           112 tai 193

Ambulanssi                         112 tai 194

 

Ensiapu, päivystys:

Sairaala Firule (KBS)            puh. +385-(21) 556 111

Spinčićeva, 21000 Split

 

Suomen suurlähetystö (Zagreb)

                                        https://finlandabroad.fi/web/hrv/etusivu

                                        e-mail sanomat.zag@formin.fi

                                        puh. +385-1-6312 080

päivystys 24/7                   puh. +358-9-1605 5555